Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Kevät 2010

Sarjan teema: Unohdetut klassikot

29.1.2010
Que Viva Mexico!
(Да здравствует Мексика!)

26.2.2010
Looma – unohdettu ystävä
(Лома – забытый друг)

26.3.2010
Kuka hän oli?
(Как вас теперь называть?)

23.4.2010
Viidennen B-luokan vekkuli
(Чудак из пятого «Б»)

Looma – unohdettu ystävä on kaukasianpaimenkoira Looman selviytymistarina.

Looma – unohdettu ystävä
Loma, davitskebuli megobari
(Лома – забытый друг)

Gruzija-Film / 1983 / väri / 69 min / S

Ohjaus:
Bidzina Ratshevelishvili
Käsikirjoitus:
Givi Buthuzi, Bidzina Ratshevelishvili
Kuvaus:
Igor Krepsi
Musiikki:
Iakob Bobokhidze
Rooleissa:
Vasil Kahniashvili (Giorgi), Leo Pilpani, Grigol Tsitaishvili, Mikheil Vashadze, Elguja Gebadze, Vahtang Pantshulidze, Tristan Saralidze, Darejan Harshiladze, Bondo Goginava, Shota Shirtladze, L. Tonia, Tengiz Tsulaia

Looma – laumanvartija ilman laumaa

Looma – unohdettu ystävä on elokuva kaukasianpaimenkoira Looman selviytymistarinasta. Elokuva on monellakin tapaa kiinnostava. Tässä on nimittäin kerrankin neuvostoelokuva, jossa ei näy yhtäkään suoraa kuvallista, kulttuurista tai tekstuaalista viittausta sosialistisen realismin perinteeseen. Sen sijaan Looma esittelee laajasti kaukasianpaimenkoiran luontaista elinympäristöä, karua vuoristoseutua, sen luontaista työtä lammaslauman vartijana, sekä kodin viimeisenä elollisena olentona.

Suomessa kaukasianpaimenkoira on noussut viime vuosina paljon keskustelua herättäneiden koirarotujen joukkoon, lähinnä Joensuussa tapahtuneen ikävän tapauksen vuoksi, jossa kaksi kaukaasialaista tappoivat omistajansa kanssa lenkillä olleen suomenpystykorvan. Kaukasianpaimenkoira onkin koira, joka ei sovi kaikille. Looma – unohdettu ystävä tuo monessakin mielessä esille realistisesti, mutta turhia osoittelematta tai syyllistämättä miksi. Vaikka elokuva on usein luokiteltu lastenelokuvaksi, ei se sellainen oikeastaan ole. Yksistään jo siksi, että elokuvassa nähdään esim. laumanvartijalle tyypillinen työtapaaminen suden kanssa. Ennemminkin elokuva on kunnianosoitus kaukasian vuoristolle, luonnolle, elämäntavalle, elinkeinoille ja ennen kaikkea elinkeinoa vartioivalle koiralle – kaikkine puolineen.

Elokuva kertoo vanhasta Georgista, joka on koko ikänsä asunut lammaspaimenena vuoristossa. Hänellä on vanha Looma, joka suojelee Georgin lampaita ja asuintaloa susilta. Ajan kuluessa muu kylä ympäriltä häviää, kaikki muuttavat kaupunkiin, paitsi Georgi ja Looma. Sitten Georgin poika tulee hakemaan isäänsä kaupunkiin käymään. Vastahakoisesti Georgi lähtee, sillä ei haluaisi jättää Loomaa yksin kotiin. Siitä alkaa Looman selviytymistarina, sillä Georgin kyläreissu venyy, eikä yksin jäänyt Looma ymmärrä kuin luontaisen elinympäristönsä tarjoamat tavat ja kaiken sen, mitä Georgi on opettanut.

Looma – unohdettu ystävä on siis paljonkin sukua lapsia laajalti aikanaan (ja edelleen myös aikuisia…) itkettäneelle Bim Mustakorvalle. Mutta siinä missä Bimillä oli kintereillään reippaat pikkupioneerit oppeineen, Loomalla on vain kaukasus-vuoristo, sen tarjoama elämäntapa ja sudet. Ja kaikille itkupilleille lohdutukseksi: vaikka Looma onkin miltei yhtä surullinen ja itkettävä elokuva kuin Bim Mustakorva, Bim on tuhannesti pahempi. Sillä siinä missä edes pikkupioneerit eivät ehdi ajoissa, Looma selviytyy. Ehkä tässä on lopultakin se keskeinen ero alkukantaisen kaukaasialaisen laumanvartijan ja jalostuksesta huolimatta värivirheellisen setterin välillä.

Esittely: Henna-Riikka Rumbin