Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Erikoisnäytökset

7.4.2000
Ainoa
Turun Vysotskin ystävät ry:n elokuvailta Vladimir Vysotskin kunniaksi.

10.9.2005
Me olemme Kronstadtista

11.12.2005
Mosselpromin tupakkatyttö
Säestetty mykkäelokuva.

Tupakkatyttö Zinkalla on kolme periksiantamatonta ihailijaa.

Kenet ihailijoistaan valitseekaan tupakkatyttö?

Elokuvan juliste.

Mosselpromin tupakkatyttö / Rakkaus on ihmeellinen
(Papirosnitsa ot Mossellproma, The Cigarette Girl Of Mossellprom)

11.12.2005 klo 14.00 Kino Thalia (Turku)

Mežrabpom-Rus. / 1924 / mv / S

Ohjaus ja kuvaus:
Juri Zheljabuzhsky
Käsikirjoitus:
F. Otsep ja A. Faiko
Tuotanto: Mezhrabpom-Rus 1924
Rooleissa:
Julia Solntseva (tupakkatyttö Zinka), Igor Iljinsky (apulaiskirjanpitäjä Mitjushin), Anna Dmohovskaja (sihteeri Maria Ivanovna), Nikolai Tseretelli (elokuvaaja Latugin), Leonid Baratov (elokuvaohjaaja Barsov-Aragonski), M. Tsibulsky (amerikkalainen muotimoguli Oliver MacBride).

Mosselpromin tupakkatyttö on 1920-luvun neuvostoelämää ja elokuvantekoa satirisoiva romanttinen komedia NEP-kaudelta (Novaja ekonomitseskaja politika = uusi talouspolitiikka), jolloin neuvostoelokuva kilpaili maan valkokankailla ulkomaisen elokuvan kanssa.

Željabužskyn mykkäelokuva saavutti aikanaan neuvostoyleisön suosion onnistuneen komediallisuutensa ansiosta. Elokuva kertoo moskovalaisesta tupakkaa myyvästä Zinaidasta, joka mittailee Moskovan katuja laatikko kaulallaan ja hurmaa miespuolisia asiakkaitaan herttaisella hymyllään. Tupakkatyttö Zinkalla on kaksi periksiantamatonta ihailijaa, elokuvaajien eliittiin kuuluva Latugin, joka ostaa tupakkansa vain rakastamaltaan Zinkalta sekä työnantajansa oikea tai vasen käsi, apulaiskirjanpitäjä Mitjushin, joka on jo pitkään riutunut rakkaudesta Zinkaa kohtaan. Pakkaa sekoittaa vielä Moskovaan elokuvatilausta tekemään tullut amerikkalainen filmimoguli Mr. MacBride, joka ihastuu kadun varrella seisovan Zinotškan herkkiin kasvonpiirteisiin. Kenet ihailijoistaan valitseekaan tupakkatyttö, joka muiden aikalaisnaisten tavoin etsii sitä kohdalleen osuvaa suurta rakkautta. Tuskallisen pohdiskelun jälkeen tupakkatyttö Zinka päättää perustaa valintansa seuraten mottoaan: ”Köyhälle tytölle turhantarkkuus on anteeksiantamatonta ... ylellisyyttä.” Mutta valitseeko hän boheemia elämää rakastavan nuoren ja komean Latuginin, jonka avulla pääsee helposti osalliseksi pääkaupungin elokuvaboheemien riennoista, vai tyytyykö hän todellista rakkautta ja valtavaa kiintymystä osoittavan Mitjushinin tarjoamaan vakaaseen, mutta kenties hieman tylsään tulevaisuuteen? Vai yllättääkö Zinka sittenkin valitsemalla elämänkumppanikseen jonkun aivan muun?

Vaikka 20-luvun kolmiodraama saattaakin saada katsojan suupielet hymyyn ihmissuhteiden välillä tylsässäkin viidakossa, sai elokuva aikanaan vedettyä salit täyteen iloisia moskovalaisia juuri hilpeytensä ansiosta. Elokuva oli aikansa valkokankaiden neuvostoliittolainen valopilkku, jossa vallankumoukselliset sankarit oli korvattu tavallisilla nuorilla henkilöhahmoilla, jotka opettelevat elämään epätoivoisten rakkaustarinoiden keskellä oppien lopulta nielemään pettymyksensä sekä rakkaudessa että maallisemmassa rahassa. Elokuvan tekee kiinnostavaksi myös 20-luvun Moskova, joka pääsee edukseen elokuvan kesäisissä lemmenkohtauksissa ja katujen jokapäiväistä elämää kuvaavissa ulkokuvissa.

Nämä elokuvassa esiintyvät porvarillisen elämän elementit saivat aikaan sen, että elokuva joutui valtion elokuvakomitean säädöksestä toimimaan varoittavana esimerkkinä porvarillisista elokuvista, joita alettiin jopa kutsua tupakkatytöiksi.

Juri Andreevitš Željabužsky (12.12.1888–18.04.1955, Moskova) toimi vuodesta 1906 alkaen kääntäjänä pietarilaisissa aikakauslehdissä. Vuonna 1913 hän aloitti opiskelun Pietarin teknillisessä korkeakoulussa, josta valmistui vuonna 1916 laivanrakennusinsinööriksi. Heti valmistumisensa jälkeen Željabužsky muutti Moskovaan ja pääsi Kenekin ja Martinovin elokuva-laboratorioon töihin kirjoitelleen samanaikaisesti elokuvakäsikirjoituksia Era -nimiselle elokuva-studiolle. Vuodesta 1917 hän työskenteli vastaperustetulla Mežrabpom-Rus -studiolla kuvaajana, käsikirjoittajana, ohjaajana ja animaattorina. Vuodesta 1919 alkaen hän toimi VGIK:n filmilaboratoriossa opettajana ja vuonna 1940 hänestä tuli elokuvainstituutin kuvaustaiteen osaston johtaja ja professori. Vuonna 1944 Željabužsky siirtyi työskentelemään Moskovan opetusfilmistudiolle (Voentehfilm, joka myöhemmin muutti nimensä Mosnautšfilmiksi).

Esittely: Hanne-Mari Rumbin

Filmografiaa:

1917 Iloisen talon salaisuus (kuvaaja)
1917 Valhe Jumalalle (kuvaaja)
1918 Pakolaiset (kuvaaja)
1918 Valkeat kyyhkyset (kuvaaja)
1918 Vapaamuurarit (kuvaaja)
1919 Tulitikkutyttö (ohjaaja, käsikirjoittaja, kuvaaja)
1919 Vuorten neitsyet (ohjaaja, kuvaaja)
1919 Keisarin uudet vaatteet (ohjaaja, käsikirjoittaja, kuvaaja)
1919 Tarasin uni (ohjaaja, kuvaaja)
1920 Kaksi henkeä (ohjaaja, kuvaaja)
1920 Kotiagitaattori (ohjaaja, kuvaaja)
1924 Aelita (kuvaaja)
1924 Mosselpromin tupakkatyttö (ohjaaja, kuvaaja)
1924 Pakkasukko (ohjaaja, käsikirjoittaja, kuvaaja)
1925 Kollegion kirjuri (Asemavahti) (ohjaaja, kuvaaja)
1926 Dina Dza-Dzu (ohjaaja, kuvaaja)
1927 Kuka sinä olet? (ohjaaja, käsikirjoittaja, kuvaaja)
1927 Naisten voitto (ohjaaja, kuvaaja)
1928 Ei koskaan kaupunkiin (ohjaaja, kuvaaja)
1928 Syntyi ihminen (ohjaaja, kuvaaja)
1932 Prosperiti (ohjaaja)

Elokuvan säestys

Elokuvaa säestävä jousitrio on itse säveltänyt rakkauden ihmeellisyyksiä käsittelevään elokuvaan taustamusiikin.

Johanna Schwela (viulu) on toiminut päätoimisena viulunsoiton tuntiopettajana musiikkiopisto Arkipelagissa vuodesta 2000 alkaen. Hän valmistui vuonna 1999 Turun Konservatoriosta musiikkipedagogiksi; on soittanut 10 vuotta viihteellistä musiikkia Vilperin perikunta -nimisessä bändissä, vuoden kokeellista musiikkityyliä edustavassa yhtyeessä nimeltä Kina, soittanut bluegrasstyylin musiikkia useissa produktioissa sekä soittanut hurdigurdia renessanssimusiikkiprojektissa. Schwela on nähty periodeittain myös Turun kaupunginorkesterissa.

Katriina Rainio (viulu) valmistui vuonna 2005 Turun Konservatoriosta musiikkipedagogiksi. Hän on soittanut useita vuosia opiskeluaikanaan perustamassaan jousikvartetissa 4Strings sekä Kupittaan jousissa. Rainio on soittanut periodeittain myös Turun kaupunginorkesterissa.

Samuli Paavilainen (sello) opiskelee Turun konservatoriossa ja valmistelee tällä hetkellä näyttötyötään. Pääpaino Paavilaisen työhistoriassa on kamarimusiikilla. Hän on soittanut useita vuosia Rainion kanssa 4Strings -jousikvartetissa, tehnyt paljon eri musiikkilajeja edustavia projekteja ja soittanut periodeittain Turun kaupunginorkesterissa sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa. Paavilainen on tehnyt myös musiikkia Turun Taideakatemian tuottamiin lyhyt- ja animaatioelokuviin.