Elokuvaosasto Mahorkka ja Siansorkka


Vanja-eno (1971) (Djadja Vanja) , Andrei Mihalkov-Kontsalovski

Teksti: Hanne-Mari Rumbin

Anton Tsehovin näytelmä Vanja-eno on kertomus keski-ikäisestä miehestä, joka rakastuu sisarensa leskeksi jääneen miehen nuoreen vaimoon. Tsehov kuvaa Vanjan tunne-elämää tapahtumien kautta. Ilman vastarakkautta jäävä palava tunne riuduttaa, niin käy myös Vanjalle. Kahdeksalle roolihenkilölle kirjoitetussa näytelmässä analysoidaan erillaisten ihmiskohtaloiden ja niissä asuvien persoonallisuuksien keskinäisiä suhteitä. Nykymaailmaa ennakoivat luonto- ja katastrofikuvat ihmetyttävät lukijaa, joka elää näiden ongelmien keskellä.

Kirjallisuusfilmatisointeja tarkastellessa on syytä ottaa huomioon taustalla vaikuttava teos, kenties klassikko. On huomioitava teoksen edustama aikakausi, tyylilaji, sekä taustalla vaikuttanut kirjailija. Ohjaaja on tällöin yksi monista teoksen tulkitsijoista.

- Tsehovin pohjalta voi syntyä mitä moderneinta elokuvaa. Tsehov on modernin tramaturgian - Albeesta ionescoon - isä, dramaturgian Proust. - Mihalkov-Kontsalovski.

Andrei Mihalkov-Kontsalovski (s. 1937) teki elokuvan Tsehovin näytelmän pohjalta 1971. Se on huolellinen ja pikkutarkka kuvaus maalaiselämästä, jonka harmoniaa häiritsee kiivaat tunneilmaisut ja arkirutiineiltaan pahasti luistanut elämäntyyli. Elokuvassa esiintyvien dokumenttivalokuvien runsas käyttö tuo elokuvaan kiireettömän tsehovilaisuuden tuntua. Aika-käsitteen ongelma on haastava jo senkin takia, että elokuva asettaa ajalle ja kestolle aivan erilaiset resurssit kuin kirjallinen tyyli. Tsehovfilmatisointien suurimpana kompastuskivenä pidetäänkin juuri ajan kuvaamista. Tsehoville luontainen ikävän ja pitkästymisen syvimmän olemuksen kuvaaminen jää elokuvassa saavuttamatta. Mihalkov-Kontsalovskin Vanja-enoa on usein kuvattu dagerro-tyyppiseksi valokuvaksi (1839 keksitty valokuvausmenetelmä). Kaikkihan me tiedämme, että vanhat valokuvat kellastuvat ajan myötä. Henkilökohtaisen näkemykseni mukaan valokuvat käyvät sitä mielenkiintoisimmiksi mitä epätarkempia ja epäselvempiä ne ovat.

Filmografiaa:
Maltsik I golub (lyhytfilmi yhdessä Jevgeni Ostasenkon kanssa) 1961
Ensimmäinen opettaja (pervyi utsitel) 1965
Nuoren naisen onni (Istorija Asi Kljatsinoi, kotoraja ljubila, da ne vysla zamuz) 1967, mutta esitettiin vasta 1987.
Aateliskoti ( Dvorjanskoje Gnezdo) 1969
Vanja-eno (Djadja Vanja) 1971
Balladi rakastavaisista ( Romans o vljubljonnyh) 1974
Siperiada (Sibiriada) 1978
Split Cherry Tree (lyhytfilmi TV) 1982
Marian rakastajat 1984
Pakojuna 1985
Duetto yhdelle 1986
Verisukulaiset 1987
Homer ja Eddie / Tango & Cash 1989
Sisäpiiri ( Il proiezionista) 1991
Puolue (Kurotska Rjaba) 1994
Lumieren veljesten cinematograph 1995
The Odyssey (TV-sarja) 1996